De seksuele opvoeding die bij je past

Het is ongeveer een jaar geleden dat mijn boek ‘In gesprek over seks’ verscheen. Na de twee kinderboeken over Saar en Jop, om met jonge kinderen over seksualiteit te praten, schreef ik dit boek voor de ouders en opvoeders zelf. Met dit boek wil ik ouders het zelfvertrouwen en de vaardigheden geven om op een manier die bij hen past in gesprek te gaan over seks. Toch voelen veel ouders zich hier onzeker over. Je hoort zoveel om je heen dat het moeilijk is om hierin te vertrouwen op jezelf. In de ouderavonden die ik geef komt deze onzekerheid veel naar voren. Er worden veel vragen gesteld waar we dan met elkaar over in gesprek gaan. 

 ‘Ben ik niet te open?’ Nee, dat zul je niet snel zijn. Met de open samenleving van nu zal er ontzettend veel informatie op hen afkomen. Dan kunnen ze het beter van jou gehoord hebben. 

‘Ben ik niet te gesloten?’ Als je uitlegt waarom je sommige dingen privé vindt, ben je een voorbeeld van het bewaken van je grenzen. 

‘Weet ik te weinig van seks?’ Als je naar jezelf kijkt, weet je wel hoe het ervoor staat. Weet je er te weinig van, zorg dan dat je meer te weten komt. Weet voldoende over de moderne voorbehoedsmiddelen en van andere ontwikkelingen zoals het risico op grooming. 

‘Maar ik heb zelf geen of te weinig positieve ervaringen. Wat weet ik er nou van?’ Heb je zelf geen prettige ervaringen, of is jullie seksuele relatie niet bevredigend, dan is dat moeilijk. Wees niet bang om hierbij hulp te zoeken. Als je niets doet en jouw kijk op seksualiteit is negatief, dan zul je dat - zelfs onbewust - aan je kinderen mee kunnen geven. Bedenk wat jij nodig hebt of zou hebben gehad, om een positieve kijk op seksualiteit te ontwikkelen. 

‘Ik wil bepaalde normen meegeven, doe ik dat niet te streng?’ Misschien - dat weet alleen jij. Je kunt ook vragen aan je kinderen wat ze vinden van de manier hoe je over seksualiteit praat. Verdiep je in je zoon of dochter, kijk wat er bij hen speelt, wat hun overtuigingen zijn en sluit aan op hen in het gesprek.  

‘Ik wil mijn kinderen beschermen voor wat er ‘in de wereld’ op hen afkomt, hoe doe ik dat?’ Begrijpelijk dat je dingen om je heen ziet gebeuren, bijvoorbeeld in de media, waar je je zorgen over maakt. Maar wees ook eerlijk over de wereld: er zijn veel jongeren die geen wisselende seksuele contacten hebben en er zijn veel mensen die geen onenightstands hebben, die niet vreemd gaan en die elkaar trouw blijven. Zo boos is die buitenwereld niet altijd. Zet je kinderen er niet tegen af, maar laat hen met trots – in die wereld – volgens hun eigen waarden leven. 

Seksualiteit gaat over jezelf, het onderwerp raakt je en komt dus heel dichtbij. Maar juist omdat het over jezelf gaat, weet je diep van binnen ook heel goed wat je zelf nodig had. Dat maakt dat je ook weet wat jij belangrijk vindt voor jouw zoon of dochter. Welke waarden zijn belangrijk voor jou en wens jij ook je kinderen toe? Zelfvertrouwen, eigenwaarde, liefde, veiligheid, trouw, respect, kennen en gekend worden, gelijkwaardigheid, aandacht, zorgzaamheid, gezondheid. Als je weet wat voor jezelf belangrijk is, weet je ook wat je aan je zoon of dochter kunt meegeven èn voorleven. 

En wees dus niet onnodig onzeker. Durf kritisch te zijn op wat er om je heen gebeurt - bijvoorbeeld de voorlichting die op school wordt gegeven. Ga daarover in gesprek. Vraag hoe de school met het onderwerp seksualiteit omgaat. Praat met elkaar over de waarden die jullie - jij en de school - aan jonge kinderen willen meegeven. Toch kan het gebeuren dat het gesprek niet lukt en ze op school voorlichting geven waar je niet achter staat. Durf dan keuzes te maken. Vertrouw op je gevoel en laat je niet in met trends waarvan anderen zeggen dat dat goed is voor jouw kind. Jij kent jezelf, jouw waarden èn je kinderen het beste. 

Tags voor dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

  Naar boven