Je eigen rol

Wat je wilt meegeven over seksualiteit, komt dat overeen met wat je zelf laat zien?

Als het over seksualiteit gaat, geef je zelf ook veel mee. Zelfs als je je daar niet bewust van bent. Wil je dat seksualiteit een ontspannen onderwerp is, zorg dan dat de sfeer thuis - in het omgaan met seksualiteit - ook ontspannen is. Word je boos als je zoontje ‘kut’ door de woonkamer schreeuwt, of leg je uit wat het betekent en waarom je dat woord liever niet gebruikt? Stuur je je dochter naar de gang als ze ontspannen op de bank ligt met haar hand tussen haar benen of begrijp je dat ze dat prettig vindt voelen? Herken je dat dat vaak gebeurt als ze zich ontspannen voelt of zie je dat ze juist gaat kriebelen (of krabben) aan haar plasser als ze gespannen is? Reik haar dan iets anders aan om met haar spanning om te gaan. Reageer ontspannen – dan is en blijft seksualiteit voor je kinderen ook een ontspannen onderwerp.

Ook hoe je zelf met intimiteit omgaat, zien je kinderen. Raken jij en je partner elkaar niet aan? Dan leert je zoon of dochter niet dat knuffelen, zoenen erbij hoort in een relatie. Bloos je erg bij vragen of grapjes over seks? Dat mag, maar benoem het wel gewoon – leg bijvoorbeeld uit dat jij je er een beetje van moet blozen, maar dat het er gewoon bij hoort. En gaan opmerkingen over verliefdheid of relaties of grapjes over seks jou te ver? Ook dat kun je aangeven. Nee, het is geen geheimzinnig of verboden onderwerp, maar je wilt wel dat er respectvol over klasgenoten, vriendjes of vriendinnetjes, of seksualiteit gesproken wordt.

Tip: Denk na over wat je wilt meegeven over seksualiteit. Komt dat overeen met wat je laat zien? Als je wilt dat het een ontspannen onderwerp is en dat er in je huis vragen over gesteld mogen worden: is die ruimte en ontspannen sfeer er ook? Probeer om wat je wilt meegeven over seksualiteit, ook te laten zien in het voorbeeld dat je zelf geeft. 

Tags voor dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

  Naar boven