Het roer om

Alle jongeren, of ze nu al seks hebben gehad of niet, moeten op een bepaalde manier met hun seksuele gevoelens omgaan. Dit is voor veel, heel veel jongeren een ingewikkelde zoektocht. Schuldgevoel, onzekerheid, een gevoel van falen (bijvoorbeeld als ze al seks hebben gehad): er zijn weinig christelijke jongeren die zich zeker voelen over de manier hoe ze zelf met seksualiteit omgaan. 

 En eigenlijk is dat niet vreemd. Ja, ze  hebben een Bijbels kader meegekregen. Maar de vraag is of dat voldoende richtlijnen biedt voor het omgaan met seksualiteit. Ze hebben ook gewoon de concrete kennis nodig. 

Jongeren hebben vragen over hun eigen lichaam: Hoe ontstaan die seksuele gevoelens? Welke lichamelijke en hormonale veranderingen treden er op in de puberteit? Hoe kun je op een goede manier omgaan met al die ontwikkelingen? Al voordat ze een relatie krijgen, zouden ze ook daar over na moeten denken. Wat zijn de verwachtingen van een relatie? Hoe ontdekken ze wel of niet bij elkaar te passen? Welke keuzes zijn er op het gebied van seks, wensen en grenzen te maken? 

Uiteindelijk wil je dat jongeren hun eigen, gezonde keuzes maken. Keuzes waar ze geen spijt van krijgen. Keuzes die eraan bijdragen dat seks geen lastig onderwerp is, of ingewikkeld, of altijd samengaand met een schuldgevoel. Daarom moet het roer om: het is tijd voor een nieuw gesprek. Zodat jongeren niet langer bezig zijn met de vraag hoever ze mogen gaan, maar zodat ze gaan ontdekken op welke manier ze zelf met seksualiteit om willen gaan.  

Bovenstaand blog staat ook op de website van de Evangelische Alliantie naar aanleiding van de Studiedag Seksualiteit die op zaterdag 2 maart wordt georganiseerd. 

Tags voor dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

  Naar boven