Maak je kinderen wijs en weerbaar

Als je je dochter goed hebt voorgelicht en ze weet alles wat ze moet weten is dat heel fijn. Maar het is geen garantie dat ze als ze verliefd weet tegen haar vriendje goed kan aangeven wat ze wel fijn vindt en waar ze zich niet prettig bij voelt. Ze is misschien wel 'wijs', maar dat betekent niet dat ze ook 'weerbaar' is.

‘Maak je kind wijs’ betekent dat jij ze belangrijke informatie hebt gegeven en dat je kind alle nodige kennis heeft. Zorg dat die informatie je zoon of dochter ook helpt om te groeien in zelfvertrouwen over de keuzes die ze kunnen maken. Wat wil ik in een relatie? Wat is seks eigenlijk? Wat kan de invloed van porno zijn op wat ik van een seksuele relatie verwacht? Om je kind wijs te maken, moet je dus zelf ook goed op de hoogte zijn van thema’s omtrent relaties en seksualiteit.

Om ‘weerbaar’ te zijn heeft je zoon of dochter ook vaardigheden en zelfvertrouwen nodig. Dat gaat niet alleen over seksualiteit en de relatie met een partner, maar kunnen ze al oefenen in gewone vriendschappen. Als de hele vriendengroep iets wil dat je zoon of dochter niet wilt, laat hem of haar dan oefenen in dat aan te geven. Help je kinderen te ontdekken waar zij zich prettig bij voelen en dat aan te geven, ook als dat soms tegen de stroom ingaat. Leer hen dat ze zelfverzekerd mogen zijn over hun gevoelens, ook als dat soms niet gelijk is aan wat de meerderheid doet of ergens van vindt.

Het volgende citaat komt uit mijn boek ‘In gesprek over seks’:

“In april 2012 stond er een groot artikel in de Volkskrant over een nieuw opvoedboek voor ouders van pubers. In het artikel werd een zin uit het betreffende boek geciteerd: ‘Realiseer je dat je dochter van 14 of 15 jaar hoogstwaarschijnlijk geen maagd meer is. Zorg dat er condooms in huis zijn.’ "

Alsof ouders niet meer mogen opvoeden, niet meer mogen vertellen wat gezond of niet gezond is: alsof ouders geen grenzen mogen stellen. Ik hoop dat ouders hierin op hun eigen gevoel blijven vertrouwen. Dat als je dochter op haar vijftiende jaar seks heeft gehad er een gesprek plaatsvindt, over met wie, wat en wanneer. Grote kans dat er sprake is van een ongelijkwaardige verhouding, machtsmisbruik of manipulatie. Het enige juiste om te doen is dan om bezorgd over je dochter te zijn, met haar te praten en haar te helpen zichzelf in bescherming te nemen. In plaats van condooms in huis te halen.”

Dit stuk tekst staat bij de uitleg dat de gemiddelde leeftijd voor de eerste keer seks geen 16 jaar is, maar hoger. Zorg daarom dat je niet alles zomaar overneemt van anderen, maar vorm je mening over wat je gezond vindt voor je zoon of dochter. Als jij maar weet – en daar eerlijk over bent – dat je onderwerpen niet uit de weg bent gegaan en je je zoon of dochter goed voorgelicht hebt. Dat ze, mede door jouw opvoeding, wijs en waarbaar zijn geworden. 

Tags voor dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

  Naar boven