Seks op het schooltv-weekjournaal

In de nieuwe kerndoelen voor het onderwijs is het onderwerp seksualiteit opgenomen. Om de scholen te helpen bij het geven van seksuele vorming ontwikkelt RutgersWPF lesmateriaal voor seksuele voorlichting voor het basisonderwijs. En daar is sinds kort iets nieuws bij gekomen: Dokter Corrie. Op het SchoolTV-weekjournaal behandelt zij elke week een vraag over seksualiteit. Op de volgende link zie je de filmpjes op rij:http://www.schooltv.nl/weekjournaal/3960153/dokter-corrie/

Zelf durft ze het woord ‘seksualiteit’ echter niet eens uit te spreken. Alles wordt lacherig besproken. En ja, ze zegt dat je niets hoeft te doen wat je niet wilt. Maar daarna vertelt ze ook heel stoer dat ze zelf véél jonger was dan 14 jaar toen ze begon met tongzoenen. Misschien is het daarom dat ze het tongzoenen ook zo goed, op een skelet, voor kan doen.

Goede relationele en seksuele vorming is heel belangrijk. Maar waar gaat die voorlichting uit bestaan? En is het middel daarvoor het Schooltv-weekjournaal? De docent kan het onderwerp niet inleiden en heeft geen tijd om er verder over door te praten. De kans op een goed gesprek over seks en relaties wordt vervangen door een Dokter Corrie die met behulp van een pen en haar vuist illustreert hoe je seks moet hebben.

Op de bijbehorende website van SchoolTV staat onder andere ook vermeld dat de gemiddelde leeftijd om seks te hebben 17 jaar is. (http://www.schooltv.nl/weekjournaal/2982520/liefdesplein/item/2994051/de-eerste-keer/) Eerder bleek al in het grote 'Seks onder je 25e-onderzoek' dat dit niet zo is: het was de gemiddelde leeftijd voor de eerste keer seks voor de jongeren in deze onderzoeksgroep die al seks hadden gehad. Immers, aan jongeren die geen seks hebben gehad kun je niet vragen hoe oud ze waren bij de eerste keer. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat hoe jonger je seksueel actief bent, hoe hoger de kans op seksuele risico’s als soa, ongewenste zwangerschap en seksuele dwang. Daar is de leeftijd niet de enige veroorzakende factor van, maar het leeftijdsaspect hangt wel nauw samen met het wel of niet hebben van bepaalde vaardigheden. Dat is vrij logisch, want hoe jonger je bent hoe moeilijker het is om te praten over je wensen, grenzen en wat je in je relatie en op het gebied van seks wel of niet prettig vindt. Jongeren die op jonge leeftijd al seksueel actief zijn, behoren daarmee tot een risicogroep. In de aflevering over zoenen vertelt Dokter Corrie dat zij zelf veel jonger was dan 14 jaar.

Is het in het oogpunt van preventie en gezondheidsbevordering wel verstandig om zoenen op je 14e of seks op je 17e tot nieuwe norm te maken? Want reken maar dat jongeren beïnvloed worden door zogenaamde gemiddeldes en groepsdruk: het is immers een kenmerk van de puberteit om niet buiten de groep te willen vallen. Om die reden zou je als je de keuzevrijheid van kinderen en jongeren wilt stimuleren, zeker niet met zogenaamde cijfers moeten komen, helemaal niet als ze ook nog eens onjuist zijn. 

De reden voor de Kamervragen die de ChristenUnie hierover stelde en een reden voor een debat hierover, ligt niet in het feit of de school wel of niet een taak heeft in de seksuele voorlichting. Dat heeft de school: het thema seksualiteit is opgenomen in de kerndoelen. Het inhoudelijke gesprek zou moeten gaan over dat elke leerkracht de vrijheid moet hebben om seksuele voorlichting te betrekken in het onderwijs op een moment en manier die hij of zij vindt passen bij de klas, zichzelf en de school. 

Ik hoop dat ouders en leerkrachten zelf met hun kinderen en leerlingen in gesprek gaan over seks, want seksuele voorlichting geef je niet in 3 minuten.  

Tags voor dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

  Naar boven