Seks op je zestiende

Als er in Nederland over seks wordt gesproken, wordt de gemiddelde leeftijd waarop we seks hebben er vaak bij vermeld: ‘Nederlanders hebben gemiddeld met 16.7 jaar voor de eerste keer seks'. 

Deze zin kom je regelmatig tegen op internet, in artikelen en in (studie)boeken. Maar, een gemiddelde van 16.7 jaar zou betekenen dat alle Nederlanders rond die leeftijd seks hebben: sommigen iets jonger, sommigen iets ouder. Wat moet je hiervan denken als je op je 19e nog geen seks hebt gehad? Misschien voel je je dan een buitenstaander… Toch blijkt dat de leeftijd van 16.7 jaar niet de gemiddelde leeftijd voor de eerste keer seks is. Nee, het is de gemiddelde leeftijd voor de eerste keer seks van de jongeren die (van de betreffende onderzoeksgroep uit het onderzoek 'Seks onder je 25e') al seks hadden gehad. En dat is 56% van de hele onderzoeksgroep. Van alle jongeren tussen de 12 en 25 jaar die aan het onderzoek meededen, had bijna de helft nog geen ervaring met seks. En aan jongeren die nog geen seks hebben gehad, kun je ook niet vragen hoe oud ze waren bij de eerste keer. 

Waarom is dit belangrijk? Jongens en meisjes die op jonge leeftijd seks hebben, hebben een hogere kans op soa, ongewenste zwangerschap en seksueel geweld. En dat is best logisch. Want hoe jonger je bent, hoe minder goed je al weet wat je wilt. Ga je met je vriendje naar bed, omdat je bang bent dat hij het uitmaakt? Of wil je seks omdat je denkt dat je de enige bent die nog maagd is? Je denkt dat je seks wil, maar eigenlijk wil je je minder onzeker voelen. De vraag is of je dat met seks kunt oplossen. 

Hoe ouder je bent, hoe meer vaardigheden je hebt om met elkaar over je relatie, je wensen en je grenzen te praten. En dat is belangrijk, omdat je juist in je seksualiteit zo kwetsbaar bent.

Tags voor dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

  Naar boven