Seksuele opvoeding moeilijk?

Bij seksualiteit denk je misschien aan een 'volwassen' of serieus onderwerp - of op z'n minst een beetje spannend. Maar seksualiteit gaat niet alleen over seksueel gedrag, het gaat over veel meer. Over je gevoelens, wie je bent als jongen of meisje, als man of vrouw. Over verlangens naar een knuffel, of naar een relatie, over hoe je omgaat met je vriend of vriendin of over hoe je je eigen seksualiteit accepteert.

De seksuele opvoeding bestaat vooral uit het betrekken van al die simpele dingen in je dagelijks leven. Dat begint al bij jonge kinderen. Wanneer ben je bloot en wanneer en waarom hou je je kleren aan? Hoe ga je om met elkaar? Hoe speel je met je vriendje of vriendinnetje? Hoe maak je een ruzie weer goed? Hoe laat je merken dat je iemand lief vindt? Als jij als ouder je kind daarin begeleidt, kun je je zoon of dochter helpen te ontdekken wat ze zelf prettig vinden en waar ze zich niet prettig bij voelen. En vooral: je kunt ze leren dat zelf aan te geven en daarover te praten.

Seksuele opvoeding moeilijk? Neehoor. De volgende tekening lijkt een gewone kleurplaat, maar het is een voorbeeld van hoe je op gewone momenten tussendoor kunt praten over thema’s die bij seksualiteit horen, bijvoorbeeld door vragen te stellen:

Mama: ‘Wat heb je getekend?’

Kind: ‘Huizen in de vorm van hartjes.’

M: ‘Waarom heb je hartjes getekend?’

K: ‘Omdat de mensen elkaar lief vinden.’

M: ‘Dus de mensen die in het huis wonen vinden elkaar lief?’

K: ‘Ja!’

M: 'En hoe weet je dan dat ze elkaar lief vinden?'

K: 'Ze geven elkaar kusjes!'

M: ‘En wie heb je daarnaast getekend?’

K: ‘Dat ben ik. Met mijn plassertje.’

M: ‘Dat heb je mooi gedaan zeg!’

Je zou denken dat het getekende poppetje een jongetje is, maar het is een meisje met haar plassertje. Rond een jaar of vier kunnen kinderen veel met ‘plassertjes’ en ‘piemeltjes’ (of welke woorden je ook gebruikt) bezig zijn. Heel normaal. Bij de jongetjes die mijn dochter in deze periode tekende kwam het middelste streepje tot de grond…

Je kunt ook de mooie prentenboeken over Saar en Jop gebruiken om met kinderen in de leeftijd van 2 tot 8 jaar in gesprek te gaan over identiteit, vriendschap, intimiteit en seksualiteit. Kijk op www.saarenjop.nl of www.bol.com.

Tags voor dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

  Naar boven