Zelfvertrouwen en seksuele opvoeding

Wat is een goede manier van praten over seks? De enige goede manier is de manier die bij jou en je kinderen past - mits je jezelf wel een paar vragen hebt gesteld. 

Er niet over praten is geen optie. Is dat eigenlijk waar jij je het meest prettig bij voelt? Dan is het voor jou waarschijnlijk een beladen, lastig onderwerp (geweest). Misschien heb je zelf iets naars meegemaakt, of ervaar je gewoon veel schroom. Als je niet over seks praat wordt het onderwerp voor je zoon of dochter alleen maar meer beladen - en interessanter. In een tijd als de onze duurt het niet lang of woorden als 'seks', 'kut', 'lul', 'condooms' of noem het maar op worden door je (jonge) zoon of dochter in Google ingetypt. En ik kan me voorstellen dat dat ook niet is wat je wilt. (De afbeeldingen die ze dan zullen tegenkomen...) Merk je dat je het onderwerp het liefst vermijdt? Wees je bewust van de noodzaak om er over te gaan praten, zoek er informatie over en zoek naar een manier die bij je past.

Welke manier past bij jou?

Er worden manieren en methodes gemaakt of ontwikkeld, zoals de 'Week van de Lentekriebels' of een programma als Dokter Corrie, waar je jezelf misschien niet prettig bij voelt. Realiseer je dan dat openheid nooit een doel op zich kan zijn. Alsof de seksuele opvoeding bestaat uit 'als het maar gezegd is'. De een - en dat herken je vast wel - praat heel open over seks, de ander niet. Voor de een is seks een onderwerp waar (ranzige) grappen over gemaakt worden, voor de ander gaat het gepaard met gevoelens van intimiteit en liefde en je praat daar alleen in een veilige, persoonlijke setting over. Die zelfgekozen setting is goed. Neem niet een andere manier van praten over, als dat niet is wat jij vindt passen en waar jij je goed bij voelt. Stel jezelf de vraag welke toon jij wilt aannemen in het praten over seksualiteit.

Het is ook zeker niet zo dat wat wordt gepresenteerd als 'de enige goede manier' de enige goede manier is. Daarom is het goed als je ook zelf je verdiept in seksualiteit en seksuele opvoeding. Laat je niet onzeker maken door anderen, maar vertrouw op je gevoel - op wat je zelf wilt meegeven over seks en op welke informatie op welk moment jij vindt passen bij jouw kind(eren). Stel jezelf de vraag waar jouw kinderen aan toe zijn. Hebben ze niet eigenlijk al informatie nodig die jij (nog) niet hebt gegeven? Misschien omdat je het eigenlijk toch wat spannender vindt dan je dacht? Ga in gesprek, uitstellen heeft geen zin... 

Maak het simpel

Juist seksualiteit is een persoonlijk onderwerp. Alle thema's moeten aan bod komen. Maar niet meteen, niet elke dag en zeker niet perse op zondagavond tijdens of net na het eten. (Sterker nog, het welbekende 'spitsuur' is in mijn gezin sowieso niet het beste moment voor een gesprek.) Splits de onderwerpen op en maak het alledaagse thema's. Het hebben van voldoende eigenwaarde, omgaan met vriendschappen, accepteren van de eigen seksualiteit en seksuele ontwikkeling, verliefdheid, leren met meningsverschillen om te gaan, omgaan met intimiteit in een relatie enz. Het onderwerp 'seksualiteit' bestaat uiteindelijk heel veel 'simpele' thema's en onderwerpen waar je regelmatig, tussendoor, op een ontspannen manier over in gesprek kunt. Het gesprek over seks begint dus niet op een bepaald moment op een bepaalde dag, maar is als het goed al verweven in de hele opvoeding.

Weet je voldoende van seksualiteit? Is het een ontspannen onderwerp? Voel je je zelfverzekerd over hoe je over seksualiteit in gesprek kunt? Zoniet, zorg dat je groeit in kennis en zelfvertrouwen - voordat je kinderen er al liever niet meer met jou over praten. Dan ben je ietwat te laat...

Tags voor dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

  Naar boven