Seks voor iedereen
Handleiding Een avond over seks
Van alles over seks
In gesprek over seks
Saar en Jop praten over seksualiteit
Saar en Jop

Seks voor iedereen
Nederland en seks. Het lijkt zo’n gelukkige combinatie. We hebben de seksuele revolutie al ver achter ons liggen en er zijn genoeg redenen om te denken dat we de goede kant op gaan. Maar is dat ook echt zo?
Hoe praten we eigenlijk met kinderen, tieners en jongeren over seks? Waar is onze voorlichting op gebaseerd? Wat is de rol van de overheid? En waarom praten we niet over de relationele kanten van seks? Zijn we soms ergens bang voor?
Het lijkt erop dat we ons verlangen naar seksuele vrijheid verwarren met het bevorderen van seksuele gezondheid. Maar wat als we daarmee onszelf en onze kinderen tekortdoen?
Met Seks voor iedereen geeft Arjet Borger het startschot voor een maatschappelijk debat over de manier waarop Nederland over seks praat en hoe dat anders zou kunnen.
×
Handleiding Een avond over seks
'Een avond over seks' is een handleiding, ontwikkeld voor iedereen die werkt met tieners, jongeren en studenten in de leeftijd van 12 tot 25 jaar. Het doel hiervan is om jongerenwerkers en jeugdleiders te helpen om op tiener- en jeugdgroepen over seksualiteit in gesprek te gaan. In de handleiding vind je een opzet en uitwerking waarmee je drie verschillende avonden over seksualiteit kunt organiseren. Ook wordt er veel theoretische informatie gegeven en vind je een beschrijving van verschillende werkvormen. Deze handleiding is bedoeld als richtlijn. Je kunt zelf nagaan of onderwerpen wel of niet geschikt zijn en welke gespreksvragen je wel of (nog) niet wilt stellen.
Je kunt de handleiding hier bestellen.
×
Van alles over seks
Van alles over seks is een eerlijk boek over seksualiteit voor jongeren vanaf 15 jaar die hun eigen keuzes willen maken.
Of je nu single bent of een relatie hebt: als het over seks gaat heb je veel keuzes te maken. Hoe ga je met seksuele gevoelens om? Wat verwacht je van een relatie? Weet je wat je wilt en waar je grenzen liggen? Heb je al seks gehad of wil je daar nog mee wachten? In dit boek vind je veel informatie en vragen die je helpen goed met seksualiteit om te gaan.
Ik heb veel nieuwe dingen geleerd over seksualiteit. Maar ook over hoe je met een relatie om kunt gaan en met porno bijvoorbeeld. Tim (15 jaar)
Dingen gaan in de praktijk niet altijd hoe je het van te voren bedacht had. Hoe ga je dan verder? In veel gesprekken stopt het daar. Maar dit boek richt zich ook daar op. Rianne (21 jaar)
Bekijk hier een aantal pagina's van het boek!
×
In gesprek over seks
Het is een uitdaging om kinderen en jongeren op de juiste manier te begeleiden in het omgaan met seksualiteit. In gesprek over seks laat zien hoe je het gesprek over seks kunt integreren in de opvoeding, zodat kinderen wijs en weerbaar worden.
In de puberteit breekt er een nieuwe fase aan: jongeren gaan op zoek naar hun eigen antwoorden. Hoe begeleid je hen daarin? Het geven van een norm is niet voldoende – het is juist belangrijk om kinderen en jongeren voldoende informatie over seksualiteit te geven, zodat zij zelfstandig en bewust gezonde keuzes kunnen maken.
Dit boek is niet alleen voor ouders, maar het is ook geschreven voor leraren, jongerenwerkers, jeugdleiders, voorgangers en dominees. Ook zij hebben een belangrijke taak in het gesprek met jongeren.
Wat vind je in dit boek?
- Veel informatie over seksualiteit. Wat is het? Hoe hangt seksualiteit samen met je identiteit?
- Over de seksuele opvoeding: waar kun je rekening mee houden bij (jonge) kinderen? Hoe kun je met pubers over seks praten?
- Hoe kun je in gesprek gaan met jongvolwassenen? Wat als ze andere keuzes maken dan je dacht of zou willen?
- Uitleg van een nieuw model dat je helpt op een effectieve manier met jongeren in gesprek te gaan, rekening houdend met je geloof.
- Veel verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek.
Kortom: veel informatie over seksualiteit, identiteit, homoseksualiteit, relaties en seks. Waarom? Omdat jij als opvoeder de belangrijke taak hebt kinderen en jongeren te leren hoe zij gezonde keuzes kunnen maken.
Aanbevelingen
Groeien in je seksualiteit, sterk en weerbaar worden, legt een fundament onder heel je bestaan. Je seksualiteit ben je immers zelf...
Gerry Velema, auteur van oa 'Echtgenoten'
Open gesprekken vanuit het christelijk geloof over seksualiteit zijn hard nodig en dan is dit boek een gereedschapskist met waardevol gereedschap. Arjet verstaat de kunst om haar vakkennis heel concreet, praktisch en met heldere gesprekspunten door te geven aan haar lezers.
Jan Bollemaat, Docent Godsdienst en Mens en Religie (VO), projectmanager GRIP
Spreken over seksualiteit vraagt om een heldere keuze: luisteren in plaats van moraliseren, informeren in plaats van verbieden. De visie in dit boek is een noodzakelijke stap om seksuele gezondheid bespreekbaar te maken binnen een christelijke context.
Peter Leusink, Huisarts, seksuoloog NVVS
×
Saar en Jop praten over seksualiteit
Veel ouders ervaren een gesprek over seksualiteit met jonge kinderen als een enorme opgave. Toch is iedereen het erover eens dat je niet pas met seksuele voorlichting kunt beginnen als kinderen tieners zijn. Maar hoe begin je, wat vertel je wel?
'Saar en Jop praten over seksualiteit' is een prentenboek dat ouders en opvoeders helpt om met kleuters in gesprek te gaan over hoe een baby ontstaat en groeit in de buik. Het herkenbare verhaal brengt het onderwerp op een natuurlijke manier ter sprake. Het geeft basisuitleg in woord en beeld, maar laat ruimte voor ouders om het gesprek met hun kind op eigen niveau te voeren. De kijkplaten kunnen daarbij hulp bieden.
Dit prentenboek sluit aan bij de belevingswereld van kinderen in de leeftijd van 4-7 jaar. Het gaat in op de verschillen tussen mannen en vrouwen en op de vraag hoe nieuw leven ontstaat. Een praktisch boek dat helpt op een tedere manier het gesprek over seksualiteit aan te gaan.
Op de bijbehorende website www.saarenjop.nl is verdere achtergrondinformatie over relationele vorming en seksuele opvoeding te vinden.
×
Saar en Jop
Het eerste prentenboek 'Saar en Jop. Over identiteit, intimiteit en vriendschap' vertelt het herkenbare verhaal van twee jonge kinderen die bij elkaar gaan logeren. In het verhaal komen drie praatplaten voorbij over verschillende onderwerpen: kleding, speelgoed en elkaar knuffelen. Het boek sluit af met gespreksvragen voor twee leeftijdscategorieën: 3-4 jaar en 5-6 jaar.
Het boek draagt bij aan een goede relationele vorming. Het helpt kinderen na te denken over wat ze zelf prettig en leuk vinden. Ook kun je de tekeningen gebruiken om te praten over ruzie maken (en het weer goed maken) en het samen spelen met vriendjes of vriendinnetjes.
Op de bijbehorende website www.saarenjop.nl is verdere achtergrondinformatie over relationele vorming en seksuele opvoeding te vinden.
×